Glutamiini



Glutamiini, eli L-glutamiini, on elimistössä luonnostaan esiintyvä aminohappo, joka ei kuulu välttämättömiin aminohappoihin, mikä tarkoittaa sitä, että elimistö pystyy valmistamaan glutamiinia myös itse, joten sitä ei ole välttämätöntä saada ravinnosta.

Glutamiinilla on erittäin tärkeä rooli esimerkiksi ihmisen immuunipuolustuksen toiminnassa muun muassa valkosolujen energianlähteenä. Glutamiinia esiintyykin elimistössä eniten lihaksissa sekä veriplasmassa. Lisäksi glutamiini toimii tärkeässä tehtävässä muiden yhdisteiden ja aminohappojen muodostuksessa.

Veren glutamiinipitoisuus saattaa laskea kovassa katabolisessa stressitilassa, eli esimerkiksi kovassa fyysisessä rasituksessa, kuten esimerkiksi kovaa treenaavilla.

Alentunut veren glutamiinipitoisuus voi vaikuttaa negatiivisesti immuunipuolustukseen ja heikentää valkosolujen toimintaa, eli alentaa vastustuskykyä. Glutamiinilisän nauttimisen on havaittu korjaavan tehokkaasti alentunutta veren glutamiinipitoisuutta ja näin se edesauttaa myös vastustuskyvyn ylläpitämisessä ja palauttamisessa kovillakin harjoitusjaksoilla. Glutamiinilisän on tutkitusti havaittu myös esimerkiksi vähentävän urheilijoiden ylähengitystieinfektioita.

Lisäksi glutamiinilisän käytöllä näyttäisi olevan suotuisia vaikutuksia suoliston terveydelle ja hyvinvoinnille, mikä on tärkeä tekijä kokonaishyvinvoinnissa ja kehittymisessä, sillä esimerkiksi ravintoaineiden hyvä imeytyvyys ja suoliston taspainoinen toiminta ovat merkittävässä roolissa treenaajan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Glutamiinilisän käytöstä on mahdollisesti hyötyä myös esimerkiksi IBS, eli ärtyneen suolen oireyhtymän hoidossa ja ehkäisyssä.

Glutamiini voi myös ehkäistä lihaskundoksen kataboliaa kovan treenisuorituksen yhteydessä.

Kuinka paljon glutamiinia tulisi nauttia?

Kuten jo aiemmin todettu, glutamiini ei kuulu välttämättömien aminohappojen piiriin, eli sitä ei ole pakollista saada ravinnon kautta, vaan elimistö pystyy valmistamaan sitä myös itse muista aminohapoista. Esimerkiksi haaraketjuiset aminohapot toimivat glutamiinin esiasteina. On kuitenkin havaittu, että glutamiinivalmistetta nauttineilla veren ja lihaksiston glutamiinipitoisuudet olivat huomattavasti paremmat kuin verrokkiryhmillä, joten glutamiinilisän nauttimisesta on hyötyä korkeampien glutamiinitasojen ylläpidossa.

Glutamiinilisän nauttiminen päivittäin voi siis auttaa etenkin kovaa treenaavia välttämään esimerkiksi flunssia, parantamaan suoliston hyvinvointia, ylläpitämään immuunipuolustusta ja kehittymään paremmin. Glutamiinia muodostetaan kropassa muista aminohapoista ja sitä saadaan myös nautitun ruoan kautta, joten glutamiinilisää voidaan nauttia melko maltillisia määriä, eli se on hyvinkin taloudellinen lisäravinne jokapäiväiseen käyttöön. Näyttäisi siltä, että noin 0,25-0,3 grammaa per painokilo päivässä on riittävä määrä glutamiinilisää päivittäiseen käyttöön. Määrää voidaan jakaa esimerkiksi 2-3 annokselle tasaisesti pitkin päivää.